Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Διαδερμικός ηλεκρικός νευρικός ερεθισμός (tens)

Είναι από τα πλέον δημοφιλή και συχνότερα χρησιμοποιούμενα αναλγητικά ρεύματα με τα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα και χωρίς παρενέργειες. Πρόκειται για χαμηλόσυχνα
ρεύματα που συνιστούν ηλεκτροαναλγητική μέθοδο διεθνώς γνωστή με τον όρο ΤΕΝS ο οποίος σχηματίζεται από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων: Transcutaneus Electrical Nerve Stimulation.
Στα ελληνικά αποδίδεται ακριβέστερα ως διαδερματικός ηλεκτρικός νευρικός ερεθισμός ή ως αισθητικός νευροερεθιστής. Εμείς θα προτείναμε τον όρο δερματικός ηλεκτροαναλγητικός ερεθισμός ή ηλεκτροαναλγητής ή απλώς ΤΕΝΣ που έχει ήδη αφομοιωθεί στην ελληνική ορολογία. Η δερματική ηλεκτρική διέγερση των περιφερικών αισθητικών νεύρων δρα αναλγητικά, παρεμποδίζοντας στο επίπεδο των οπισθίων κεράτων τα μηνύματα του πόνου να φθάσουν στον εγκέφαλο.
Ο ΤΕΝS στηρίζεται στο γεγονός ότι η εφαρμογή του δερματικού αισθητικού ερεθίσματος άγεται με τις κεντρομόλες ίνες Αα και Αβ στο νωτιαίο μυελό (οπίσθιο κέρας). Εκεί δραστηριοποιούνται ανασταλτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι παρεμποδίζουν τη μετάδοση του πόνου στον εγκέφαλο. Ενδείκνυται για τη συμπτωματική ανακούφιση του οξέος και χρόνιου πόνου οιασδήποτε οργανικής αιτιολογίας, όπως αυχενικά και οσφυαλγικά σύνδρομα, μεσοπλεύριος και ερπητική νευραλγία, καρκινικός πόνος, νευρίνωμα, πόνος φάντασμα, αθλητικές κακώσεις, πολυαρθρίτιδες, κεφαλαλγία τάσεως, ημικρανία, δυσμηνόρροια, στηθαγχικός πόνος κ.λπ.
Ο ΤΕΝΣ έχει εισαχθεί στην ιατρική εδώ και 30 χρόνια ως εναλλακτική μη φαρμακευτική παυσίπονος θεραπεία. Παρά την ευρεία διεθνώς χρήση της η αποτελεσματικότητα της δεν έχει αντικειμενικά εκτιμηθεί, ούτε κατορθώθηκε μέχρι σήμερα να «στανταρισθεί» το είδος, η θέση, η συχνότητα, η ένταση και η διάρκεια της θεραπείας και ίσως να μην επιτευχθεί ποτέ λόγω της απόλυτα υποκειμενικής φύσης του πόνου. H βασική συσκευή είναι μια μικρή φορητή ή επιτραπέζια γεννήτρια με δύο, τέσσερα ή περισσότερα περιφερικά ηλεκτρόδια. Η γεννήτρια παράγει ηλεκτρικούς παλμούς χαμηλής, υψηλής ή ενδιαμέσου (ρυθμιζόμενης) συχνότητας. Τα παραγόμενα ρεύματα έχουν συνήθως ορθογώνια ή οξύαιχμη κυματομορφή. Χρησιμοποιούνται εναλλασσόμενα ρεύματα για να μειώνεται ο δερματικός ερεθισμός. Ο ΡΕΝS είναι μια νέα τεχνική ΤΕΝS ίσως πιο αποτελεσματική που χρησιμοποιεί βελόνες αντί για ηλεκτρόδια.
Προκειμένου ο ΤΕΝS να ανταποκριθεί στο σκοπό του δηλαδή να ερεθίσει τις ίνες Αα και Αβ θα πρέπει α) τα ηλεκτρόδια να τοποθετηθούν ανατομικά σωστά στον πάσχοντα, β) το παραγόμενο ρεύμα να έχει κατάλληλη ρύθμιση (τροποποίηση) των παραμέτρων του, ώστε να ελέγχει τον πόνο.

Τάκης Γουλές

Ρευματολόγος

mybeautynet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου