Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2013

Αντιδραστική αρθρίτιδα

Αντιδραστική αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων ως αποτέλεσμα ανώμαλης απάντησης του ανοσολογικού συστήματος μετά από λοίμωξη σε άλλο σημείο του σώματος.
Συνήθως πρόκειται για βακτηριακές λοιμώξεις της γεννητικής οδού, όπως λοίμωξη από χλαμύδια ή γονόκκοκο. Μπορεί όμως η κατάσταση να προκύψει και μετά από μια λοίμωξη του γαστρεντερικού, όπως από σιγκέλα, σαλμονέλα, καμπυλοβακτηρίδιο και γερσίνια. Οι αρθρώσεις που προσβάλονται είναι συνήθως ο αστράγαλος ή το γόνατο. Σε κάποιες περιπτώσεις που η φλεγμονή προσβάλλει επίσης τους οφθαλμούς και την γεννητική οδό, ονομάζεται σύνδρομο Reiter.

Ποιά είναι η αιτιολογία του νοσήματος
Περίπου 8 στα 10 άτομα που αναπτύσσουν σύνδρομο Reiter, είναι φορείς του αντιγόνου ιστοσυμβατότητας HLA-B27. Για αυτό φαίνεται να υπάρχει κάποια γεννητική προδιάθεση και η νόσος εμφανίζεται σε πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας.
Ποιά είναι τα συμπτώματα

Τα αρχικά συμπτώματα εξαρτώνται από την λοίμωξη που προκάλεσε την αντιδραστική αρθρίτιδα. Μπορεί να είναι καύσος στην ούρηση ή διάρροια ή και να μην υπάρχουν καθόλου αρχικά συπτώματα. Τα συμπτώματα τηςαντιδραστικής αρθρίτιδας αρχίζουν 3-30 μέρες μετά από την αρχική λοίμωξη. Μπορεί να περιλαμβάνουν: ερυθρότητα και ευαισθησία στις αρθρώσεις, οίδημα γύρω από τις αρθρώσεις.
Σε σύνδρομο Reiter που έχουμε προσβολή των οφθαλμών, τα μάτια είναι κόκκινα ευαίσθητα (πάσχουν από επιπεφυκίτιδα και ιριδοκυκλίτιδα). Επίσης στο σύνδρομο Reiter υπάρχει καύσος κατά την ούρηση και έκκριμα από την ουρήθρα στους άνδρες και από τον κόλπο στις γυναίκες. Σπανιότερα μπορεί να συνυπάρχουν στοματικά έλκη, βαλανίτιδα, και δερματικά έλκη στις παλάμες και στα πέλματα.
Πώς γίνεται η διάγνωση

Ο γιατρός θα υποψιαστεί την αντιδραστική αρθρίτιδα ή σύνδρομο Reiter από τα συμπτώματα. Μπορεί να καλλιεργήσει το έκκριμα του κόλπου της ουρήθρας ή και τα κόπρανα για να βρει τον υπεύθυνο μικροοργανισμό. Συνήθως γίνεται και ακτινογραφία για να εκτιμηθεί η βλάβη των αρθρώσεων.

Ποιά είναι η αντιμετώπιση
Συνήθως ο γιατρός θα χορηγήσει αντιβιοτικά για την αρχική λοίμωξη και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, για να ανακουφίσει τον πόνο και τη φλεγμονή. Μπορεί να χορηγηθούν και κορτικοστεροειδή μέσα στην άρθρωση αλλά μόνον εάν ο πόνος είναι πολύ έντονος, και έχει αποκλειστεί με βεβαιότητα η λοίμωξη.
Ποιά είναι η πρόγνωση

Η αντιδραστική αρθρίτιδα διαρκεί συνήθως 6 μήνες και μετά θεραπεύεται εντελώς.

healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου