Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Αγγυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα

Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει κατ’ εξοχήν τη σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις ανάμεσα στο ιερό οστούν και τα οστά της λεκάνης.
Λιγότερο συχνά η νόσος προσβάλλει και αρθρώσεις των άκρων, καθώς και τον αυχένα. Η αιτία που προκαλεί την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα δεν είναι γνωστή...
Ποιά είναι τα συμπτώματα της αγγυλοποιητικής σπονδυλοαρθρίτιδας
Η νόσος εκδηλώνεται με επεισόδια πόνου, που είναι εντονότερα τις πρώτες πρωινές ώρες. Η πρωινή δυσκαμψία υποχωρεί με την κίνηση ή με ζεστό μπάνιο. Άλλο συχνό σύμπτωμα στους πάσχοντες από σπονδυλαρθρίτιδα στη μέση είναι ο πόνος στους γλουτούς. Αξίζει να σημειωθεί πως μερικές φορές ο πόνος που νιώθουν οι ασθενείς και ο οποίος τους οδηγεί στον γιατρό αρχίζει από τα ισχία ή τα γόνατα, δίχως να εντοπίζεται στη μέση. Ένα άλλο συχνό σύμπτωμα της αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδαςείναι ο πόνος στη φτέρνα.

Αν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως η φλεγμονή της νόσου, προκαλεί μόνιμες βλάβες στη σπονδυλική στήλη, οδηγώντας σε χαρακτηριστική στάση του σώματος των ασθενών και τελικά αγκύλωση όλης της σπονδυλικής στήλης. Εκτός της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων (ισχία, γόνατα) ηαγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα μπορεί να προσβάλει τα μάτια, την καρδιά και τους πνεύμονες. Η προσβολή του οφθαλμού οφείλεται σε φλεγμονή της ίριδας καθώς και του χιτώνα που τη συνδέει με το εξωτερικό τοίχωμα του ματιού. Η προσβολή των ματιών εκδηλώνεται με αιφνίδιο πόνο και θόλωση της όρασης, και απαιτεί την άμεση έναρξη θεραπείας από τον οφθαλμίατρο.
Διάγνωση της αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας

Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα διαγιγνώσκεται από τον ρευματολόγο μετά τη λήψη του ιστορικού, την κλινική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις, δηλαδή αιματολογικές και ακτινογραφίες της λεκάνης και των ιερολαγονίων αρθρώσεων. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στο πρώιμο στάδιο της νόσου οι εξετάσεις μπορεί να είναι φυσιολογικές. Ο ρευματολόγος γιατρός μπορεί επίσης να ζητήσει να γίνει σπινθηρογράφημα οστών και μαγνητική τομογραφία ιερολαγονίων. Η έγκαιρη διάγνωση έχει καθοριστική σημασία, διότι βοηθά σημαντικά στη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.
Φαρμακευτική αγωγή

Η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται στους ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδαδιακρίνεται στα απλά αναλγητικά, στα αντιφλεγμονώδη που ανακουφίζουν τον πόνο και τη δυσκαμψία, στα ανοσοτροποποιητικά φάρμακα καθώς και στους λεγόμενους βιολογικούς παράγοντες.

healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου